Adibas-rock

Posted: Octombrie 10, 2009 in Uncategorized
Etichete:, , ,

în timp ce Muse apar pe scenă cu pantaloni vernil şi costum roşu, sau cei de la Coldplay în costume aparent rupturoase însă din materiale de culoarea albumului lor, băieţii rock de pe scena românească apar în treling şi tricou fubu.

Cum vă aşteptaţi să vă placă gagicile şi să fie rock’n’roll toată faza, atâta timp cât vă doare la 3 metri în faţa ei de cum arătaţi?

Rockul nu înseamnă şi nu a însemnat niciodată piese cu chitară electrică. Dinainte de cristos rockul a însemnat, pe lângă muzică în sine, atitudine, imagine, show, extravaganţă, exuberanţă, droguri, băutură, sex, din nou atitudine, şi din nou atitudine. O atitudine care a însemnat întotdeauna „mă piş cu boltă pe reguli, pe doctrine, pe spiritul de turmă, pe consumerism şi tot ce mai intră în căldarea asta”.

Dar băieţii din Românica s-au gândit întotdeauna „dă-le dracu de zara sau diesel, tricoul ăla cu 25 lei din piaţă ce are”. Aşa arată rock-ul în România, fad, neimpresionant şi oarecum manelist. Pentru că băieţii noşti nu gândesc mai sus de atât. Deşi banu le place.

Investiţia în imagine e aproape la fel de importantă ca investiţia în instrumente şi scule şi studiu. Dar noi vrem să avem cântări multe şi pe mii de euro, şi să ne îmbrăcăm ca şi atunci când mergem să cumpărăm pâine de la colţ. Şi apoi ne plângem de piaţa de muzică, frate nu înţelege lumea nişte lucruri, noi cântăm brici dar publicul e prost, înţelegi.

Nu frate, error. Voi sunteţi proşti. Pentru că pretindeţi că vindeţi rock şi de fapt vindeţi o mascarada, o imitaţie ieftină. Publicul e cel care e, şi întotdeauna a fost aşa. Produsul tău se vinde dacă e bun şi nu se vinde dacă e prost, iar lumea s-a schimbat, şi produsul înseamnă un pachet întreg, care conţine muzică, imagine, show, mesaj şi atitudine. E o lume nouă, în care dacă te adaptezi trăieşti bine, dacă nu – doar trăieşti.

E uşor să fii ipocrit. E mult mai greu să ne uităm la vh1 şi mtv2 să vedem cum arată lucrurile în ţări în care industria chiar funcţionează. În ţări în care bugetul care pleacă la imagine depăşeşte venitul mediu pe economie al unui român pe 15 ani. Dar ne place să mergem la concert şi să belim ochii la produsul final, şi apoi să ne lăudăm la tot oraşul ce concert extraordinar am văzut.

Prea puţini au înţeles ceva din tot fenomenul. Alin Achim, Florin Barbu, Vita de Vie, Omul cu Sobolani…sunt câteva exemple, din mii de muzicieni implicaţi în sute de trupe. Ce facem băieţi, cântăm, ne cântărim sau ne f$^%m în ea de treabă?

Anunțuri
Comentarii
  1. taylor spune:

    radu … lets be serious…de cand dai tu sfaturi despre rock ? la modu asta. te pomeneshti ca eshti ceva rock icon :))

  2. Amira spune:

    Asa de inceput….vazand ca esti cam suparat pe rock-ul din romani (la fel ca mine), as dori si eu sa fac niste mentionari referitoare la cele spuse de tine, si anume: sunt si trupe in romania care canta rock (nu rock’n’roll….de aia se ocupa banica Jr.). Problema la noi in tara este MENTALITATEA (dupa cum spuneai si tu) ….atat timp cat banii se investesc in diverse lucruri care nu au sens sau in „fufe…bairamuri” si alte cacaturi … sau in buzunarul unora si a altora…. atunci normal ca daca, la nu stiu ce prim-ministru manelist ii place copilul minune sau ce stiu eu ce copii ii mai plac….e clar ca il va promova pe ala…ca doar ala are influenta. cat timp gunoaiele astea nu dispar si cat timp mentalitatea tzaranului roman va ramane la fel de timpita ca pana acum, atata timp se va asculta si muzica de cacat. Asta fiind zise, referitor la bugetul pentru astfel de evenimente, mai vreau sa zic ca rockul nu inseamna numai „sex, drogs and rock’n’roll”…(cum ai precizat si tu) cei care nu au fost deacord cu muzica asta i-au dat imaginea asta de „sex, drogs and rock’n’roll” in orice muzica se intampla asta….chiar si la MANELARII DE CACAT.
    Referitor la public….aici trebuie sa te contrazic…public face toata smecheria….daca tu prin muzica ta nu ai reusit sa zici publicului ceva, atunci poti sa canti pana la infinit ca tot degeaba,…publicul conteaza cel mai mult….fara ei …esti nula. Ca doar de pe urma lor traiesti ca muzician.
    Si ca o concluzie….vorba multa saracia omului….daca nu vom face ceva macar noi tinerii (cel putin eu as vrea autonomie proprie pe regiuni) ….pana atunci banii din banat vor merge in moldova si moldovenii vor veni in banat….si s-a dus drecu tot….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s