Daca as fi pentru o zi presedinte

Posted: Septembrie 22, 2011 in Dau în sincron
Etichete:

Desigur, daca as fi pentru o zi presedinte, nu ar fi prea multe lucruri de facut. Statutul functiei acesteia nu cred ca e unul foarte complicat. Practic, esti un reprezentant, nu? Al tarii tale, in raport cu reprezentantii altor tari. Deci probabil as reprezenta, orice ar insemna asta.

Cred ca a concentra putere in mana unui presedinte este in primul rand antidemocratic, prin lipsa reprezentarii partii care a ales impotriva acestuia, si mai cred ca ar putea genera constructii si personalitati sinistre. Nu o data omenirea s-a confruntat cu probleme grave datorate unor decizii ale unei singure persoane.

Sigur, o zi in papucii unui presedinte nu ofera prea multe posibilitati, dar incercand un exercitiu de imaginatie si presupunand ca pot concentra o perioada mult mai lunga intr-o zi, probabil as face toate eforturile pentru a reinvia relatiile internationale ale Romaniei actuale. Probabil as imbunatati relatiile cu intreaga Uniune Europeana, pentru ca asta este cel mai important in acest moment, precum si cu diferite alte tari cu care Romania ar putea avea interese comune, in general economice, pentru ca, nu-i asa, daca treaba merge bine economic se mai rezolva de la sine o gramada de alte probleme.

Asta a fost partea rationala a postului. Dar pentru ca am impresia ca pe undeva era si o nuanta de „ce ai face daca pentru o zi ai avea foarte multa putere”, am un mare conflict. Acea rezervare de care as da dovada facand lucrurile ca la carte, as da-o dracu fara nici cea mai mica rezerva, si as adopta aceleasi reguli dupa care se ghideaza sistemul in acest moment. Adica niciuna.

Cred ca lupta trebuie dusa cu aceleasi arme si cu aceeasi indarjire. Adica daca sistemul joaca murdar, ar trebui sa joc si eu murdar. Daca sistemul nu tine cont de lege, ar trebui ca si eu sa o ocolesc in caz de nevoie. Deci probabil as incalca multe drepturi ale omului, si probabil as face-o cu un mult sange rece. Singura regula ar fi „daca nu respecti legea, pa”.

Vine dubios din partea cuiva care de ani de zile evita legea intr-un fel sau altul. In acelasi timp nu cred ca un sistem atat de deteriorat, de corupt (si nu in sensul clasic al coruptiei), de pervertit si de intors pe dos principial si valoric, poate fi readus intr-o ordine macar relativ stabila, decat cu o bataie sora cu moartea.

Deci da, am niste conflicte interioare foarte dubioase in ceea ce priveste subiectul, cel mai probabil venite din caracterul dubios al insusi sistemului in care ma aflu si functionez, si de care incerc sa scap cu o mare determinare. Enjoy:

🙂

Anunțuri
Comentarii
  1. Codru Vrabie spune:

    sunt foarte impresionat 🙂 si ma bucur c’ai reusit sa scrii :)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s